2

NASZE RECEPTY NA PIĘKNO I DŁUGOWIECZNOŚĆ

Zastosowanie soli w gospodarstwie domowym:

 

  • Wywabianie tłustych plam z tkanin (nawet z delikatnych takich jak jedwab) – sól rozcieńczona w ciekłym amoniaku.
  • Czyszczenie miedzi (żółtej i czerwonej) – sól z octem
  • Impregnowanie drewna (chroni je przed gniciem) – roztwór wody z solą lub sok z cytryny z solą.
  • Plamy po tuszu oraz po rdzy – możemy wywabić solą zmieszaną z sokiem z cytryny, przedtem roztwór należy wystawić na działanie promieni słonecznych. Po pierwszym zastosowaniu plamy wyraźnie zbledną, zaś po kolejnych ostatecznie znikną.
  • Brud z przedmiotów wykonanych ze słomy lub trzciny bardzo dobrze można wyczyścić suchą solą, po takim czyszczeniu rzeczy wyglądają jak nowe.
  • Batystowe chusteczki odzyskają swoją biel, jeśli przed praniem namoczymy je w osolonej wodzie.
  • Usuwanie śladów od przypalenia żelazkiem – najpierw trzeba tkaninę namoczyć w zimnej wodzie i obficie posypać solą, po ok. 20 minutach strząsnąć sól i przepłukać wodą.
  • Czyszczenie dywanu – dywan posypać solą, a następnie odkurzyć odkurzaczem.
  • Stare plamy po herbacie zmyjemy z filiżanek gorącą osoloną wodą lub zetrzemy szczyptą soli.
  • Jeśli na nowej żeliwnej patelni rozżarzymy trochę soli, jedzenie nie będzie się przypalać.
  • Jeśli popielniczka nie chce się domyć, należy przetrzeć ją szmatką z odrobiną soli, a następnie przepłukać zimną wodą.
  • Stare meble, wykonane z jasnej wikliny, możemy odświeżyć, przemywając je chłodną osoloną wodą.
  • Żeby zmącony olej słonecznikowy stał się przezroczysty, wystarczy do litra oleju dodać łyżeczkę soli, a po trzech dniach przelać go do innej butelki.
  • Owady z warzyw usuniemy, zanurzając je w osolonej wodzie.
  • Pokrojona cebula będzie dłużej świeża, jeśli położymy ją na talerzu uprzednio posypanym solą.
  • Żeby pokrojone jabłka nie pociemniały, można je polać lekko osoloną wodą.
  • Poprawimy smak przypalonego mleka, wsypując do niego szczyptę soli i studząc. Mleko, do którego dodano niewielką ilość soli, nie będzie kwaśniało.
  • Masło w upalne dni nie będzie się topić, jeśli maselniczkę zawiniemy w ściereczkę zamoczoną w słonej wodzie.
  • Jeśli do chlebaka włożymy oczyszczony ziemniak i trochę soli, to chleb dłużej zachowa świeżość i smak.
  • Czy jajko jest świeże możemy sprawdzić w następujący sposób: w szklance wody należy rozpuścić łyżeczkę soli – świeże jajko w takim roztworze opuści się na dno, nieświeże będzie pływać u góry, a niezupełnie świeże znajdzie się po środku szklanki.
  • Do wody, w której będziemy gotować jajka, trzeba nasypać soli, jeśli jajko pęknie w osolonej wodzie, nie rozleje się.
  • W suchej soli możemy długo przechowywać świeże jajka.
  • Koncentrat pomidorowy nie pokryje się pleśnią, jeśli z góry posypiemy go warstwą soli.
  • Aby ciastka nie przypaliły się od spodu, należy blachę pod foremką posypać solą.
  • Niewielka ilość soli umieszczona w chlebaku będzie chronić chleb od pleśni.
  • Żeby jajka lepiej się ubijały, należy przed ubijaniem dodać do nich szczyptę soli.
  • Aby na długi czas zachować kolory tkanin (bawełna, jeans i inne), należy przed pierwszym praniem namoczyć je na 10-12 godzin w roztworze zimnej wody z dużą ilością soli.
  • Do ekologicznego pozbycia się drobnych insektów, np. mrówek, wystarczy rozsypać niewielką ilość soli w miejscu występowania nieproszonych gości.

DOMOWE SPA

„Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

 

prev_himalajska_gruba_1